Reklama
  • Wtorek, 25 czerwca 2013 (08:21)

    Brukselka wyhodowana została w Belgii i wzięła nazwę od jej stolicy. Skrzyżowanie kapusty głowiastej z jarmużem sprawia, że brukselka nie tylko jest oryginalna w smaku, lecz także słynie z właściwości zdrowotnych. Co zawiera?

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 25 czerwca 2013 (08:19)

    Masz nadciśnienie? Jedz codziennie chociaż jedną małą cebulę, dodając ją do kanapek lub innego posiłku. Ewentualnie możesz ją zmiażdżyć, odcisnąć sok, wymieszać z odrobiną miodu i wypić. Miód powinien nie tylko złagodzić smak, ale także zapach cebuli. Taka kuracja pomaga też, gdy jesteś zestresowana. By była skuteczna, stosuj ją dłużej – przez kilkanaście dni.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 11 czerwca 2013 (13:06)

    Temperatura jest już wiosenna, powyżej 15 stopni. Większość ludzi chodzi w krótkim rękawku, a ty masz na sobie sweterek, a jeszcze na wszelki wypadek wzięłaś żakiet albo płaszczyk. Patrzysz na innych z zazdrością. Dlaczego im jest ciepło, a ty czujesz się komfortowo dopiero, gdy słupek rtęci przekroczy 25º C – myślisz?

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 10 czerwca 2013 (15:10)

    O stanie przedzawałowym lub zawale serca. Inne niepokojące objawy to drętwienie, kłucie lub pieczenie samych opuszków palców, a także zasinienia wokół ust. Co robić? Daj choremu aspirynę i kieliszek mocnego alkoholu. Wezwij pogotowie, a podczas oczekiwania rób masaż serca (serie 30 ucisków klatki piersiowej z przerwą na dwa sztuczne oddechy).

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 6 czerwca 2013 (08:26)

    Radzi Jerzy Masłowski.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 6 czerwca 2013 (08:26)

    rodzina WARTO wiedzieć Nieprawidłowe stężenie cholesterolu we krwi, oprócz nadciśnienia tętniczego i palenia papierosów, jest najpoważniejszym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, w tym zawału serca. W obniżaniu poziomu cholesterolu stosuje się leki z grupy statyn. Ważne jest, by przyjmować je wieczorem. W nocy bowiem nasila się produkcja cholesterolu w organizmie. Wiosna zachęca do odchudzania. Niezbęd nym elementem w procesie gubienia zbędnych kilogramów, oprócz zmni

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 29 maja 2013 (10:15)

    Czerwone wino, pestki dyni i ciemne pieczywo to Twoi sojusznicy.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 23 maja 2013 (09:20)

    Nie daje sygnałów ostrzegawczych, ale od razu uderza w serce. Jednak nie musi spotkać ciebie. Podpowiemy ci jak się jej ustrzec.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 23 maja 2013 (09:19)

    Co nowego w medycynie Inżynierowie z Brigham and Women’s Hospital (BWH) uzyskali sztuczną tkankę serca, która dobrze naśladuje oryginał pod względem funkcji i właściwości mechanicznych. Aby móc naprawić mięsień sercowy, potrzeba materiału, który zastąpi naturalne składniki ludzkiej tkanki i będzie elastyczny. Zastosowany przez badaczy hydrożel sprzyja też przywieraniu i wzrostowi komórek.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 22 maja 2013 (09:54)

    Napary z naparstnicy purpurowej często są stosowane w leczeniu chorób skórnych, np. wrzodów, czyraków i ropieni. Za to pozyskiwana z tej rośliny digitoksyna jest podawana cierpiącym na choroby układu krwionośnego, gdyż wzmacnia skurcze mięśnia sercowego i obniża ciśnienie. Ze względu na to, że naparstnica działa bardzo silnie, przed zażyciem warto skonsultować się z lekarzem.

    Czytaj więcej Komentarzy:0