Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Pomarańcza dobra na... serce!

Każda z nas wie, że cytrusy są źródłem witaminy C. Ale zawierają też inne składniki, które dbają o kondycję serca!

Reklama

Witamina C (w 100 g pomarańczy jest 50 mg) jest silnym przeciwutleniaczem, a to oznacza, że chroni mięsień sercowy przed stanami zapalnymi i innymi szkodliwymi procesami, m.in. uszkodzeniem naczyń krwionośnych dotleniających serce. Ale dobroczynnych dla serca witamin i mikroelementów jest w pomarańczy znacznie więcej!

Reguluje ciśnienie

✔ Jest bogata w potas. To on reguluje czynność mięśni, a serce to przecież najważniejszy mięsień! Obniża też ciśnienie krwi – za wysokie sprawia, że serce musi pracować ciężej, co prowadzi do jego niewydolności.

Chroni przed miażdżycą

✔ Zawiera witaminę P i hesperydynę. Składniki te uszczelniają naczynia krwionośne, zaopatrujące serce w tlen. Dzięki temu chronią je przed chorobą wieńcową oraz miażdżycą. Amerykańscy naukowcy odkryli, że picie dziennie 2 szklanek świeżo wyciśniętego soku już po miesiącu obniża ryzyko zawału o 20 procent.

Obniża cholesterol

✔ Jest Bogatym źródłem błonniKa, który blokuje wchłanianie szkodliwych tłuszczy z organizmu oraz usprawnia metabolizm. Zmniejsza też poziom cholesterolu we krwi i ogranicza wchłanianie cukrów (także z samej pomarańczy). Źródłem błonnika w pomarańczy jest zwłaszcza biała, gąbczasta skórka otaczająca owoc. Dlatego nie staraj się obierać pomarańczy zbyt dokładnie.

Ważne po 50-tce

Dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia, co szklanka mleka – w 100 gramach owocu jest go aż 40 mg. To sposób, aby zapobiec osteoporozie u kobiet po 50. r. ż., które nie tolerują mleka krowiego.

Pomoże też schudnąć!

✔ Pomarańcza ma mnóstwo witamin z grupy B (samej wit. B1 ma tyle, co 40 kromek razowego chleba)! A właśnie niedobór tych witamin sprawia, że odchudzamy się bez efektu. Witaminy B1 i B2 wspomagają spalanie węglowodanów, a B7 bierze udział w przetwarzaniu kwasów tłuszczowych. Wszystkie regulują też pracę tarczycy (jej niedoczynność często powoduje nadwagę).

✔ Zawarte w pomarańczach pektyny, czyli włókna roślinne, skutecznie oczyszczają jelita, regulując przemianę materii i lecząc zaparcia. Dodatkowo zapewniają uczucie sytości.

Kiszone pomarańcze

Teraz są najlepsze i najtańsze. Kiszone są oryginalnym dodatkiem do mięsa i zachowują swoje właściwości zdrowotne. ● 10 pomarańczy ● sok z 3 po marańczy ● 6 łyżeczek soli morskiej ● 5 liści laurowych Pomarańcze umyj, natnij na krzyż (głęboko) i wsyp do każdej pół łyżeczki soli. Włóż do słoja i wsyp kolejną łyżeczkę soli. Dodaj sok i zalej do pełna przegotowaną ciepłą wodą. Zakręć, odstaw w chłodne miejsce na miesiąc, co 3 dni potrząsaj.

100 rad

Zobacz również

  • Moja żona zemdlała w czasie świąt. Lekarz pogotowia stwierdził arytmię. Czy to poważna choroba? Czy żonie grozi zawał? Nazwą arytmii określa się zaburzenia rytmu serca. Gdy przyspiesza ono do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.