Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Pomarańcza dobra na... serce!

Każda z nas wie, że cytrusy są źródłem witaminy C. Ale zawierają też inne składniki, które dbają o kondycję serca!

Reklama

Witamina C (w 100 g pomarańczy jest 50 mg) jest silnym przeciwutleniaczem, a to oznacza, że chroni mięsień sercowy przed stanami zapalnymi i innymi szkodliwymi procesami, m.in. uszkodzeniem naczyń krwionośnych dotleniających serce. Ale dobroczynnych dla serca witamin i mikroelementów jest w pomarańczy znacznie więcej!

Reguluje ciśnienie

✔ Jest bogata w potas. To on reguluje czynność mięśni, a serce to przecież najważniejszy mięsień! Obniża też ciśnienie krwi – za wysokie sprawia, że serce musi pracować ciężej, co prowadzi do jego niewydolności.

Chroni przed miażdżycą

✔ Zawiera witaminę P i hesperydynę. Składniki te uszczelniają naczynia krwionośne, zaopatrujące serce w tlen. Dzięki temu chronią je przed chorobą wieńcową oraz miażdżycą. Amerykańscy naukowcy odkryli, że picie dziennie 2 szklanek świeżo wyciśniętego soku już po miesiącu obniża ryzyko zawału o 20 procent.

Obniża cholesterol

✔ Jest Bogatym źródłem błonniKa, który blokuje wchłanianie szkodliwych tłuszczy z organizmu oraz usprawnia metabolizm. Zmniejsza też poziom cholesterolu we krwi i ogranicza wchłanianie cukrów (także z samej pomarańczy). Źródłem błonnika w pomarańczy jest zwłaszcza biała, gąbczasta skórka otaczająca owoc. Dlatego nie staraj się obierać pomarańczy zbyt dokładnie.

Ważne po 50-tce

Dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia, co szklanka mleka – w 100 gramach owocu jest go aż 40 mg. To sposób, aby zapobiec osteoporozie u kobiet po 50. r. ż., które nie tolerują mleka krowiego.

Pomoże też schudnąć!

✔ Pomarańcza ma mnóstwo witamin z grupy B (samej wit. B1 ma tyle, co 40 kromek razowego chleba)! A właśnie niedobór tych witamin sprawia, że odchudzamy się bez efektu. Witaminy B1 i B2 wspomagają spalanie węglowodanów, a B7 bierze udział w przetwarzaniu kwasów tłuszczowych. Wszystkie regulują też pracę tarczycy (jej niedoczynność często powoduje nadwagę).

✔ Zawarte w pomarańczach pektyny, czyli włókna roślinne, skutecznie oczyszczają jelita, regulując przemianę materii i lecząc zaparcia. Dodatkowo zapewniają uczucie sytości.

Kiszone pomarańcze

Teraz są najlepsze i najtańsze. Kiszone są oryginalnym dodatkiem do mięsa i zachowują swoje właściwości zdrowotne. ● 10 pomarańczy ● sok z 3 po marańczy ● 6 łyżeczek soli morskiej ● 5 liści laurowych Pomarańcze umyj, natnij na krzyż (głęboko) i wsyp do każdej pół łyżeczki soli. Włóż do słoja i wsyp kolejną łyżeczkę soli. Dodaj sok i zalej do pełna przegotowaną ciepłą wodą. Zakręć, odstaw w chłodne miejsce na miesiąc, co 3 dni potrząsaj.

100 rad

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.