Reklama
  • Wtorek, 1 marca 2016 (13:05)

    Skąd u mnie ta miażdżyca?

Jem warzywa, ale wciąż mam wysoki poziom cholesterolu. Dlaczego tak jest?

Niektóre osoby mają miażdżycę nawet w dość młodym wieku. Tak jak pani Sylwia (37 lat).

– Moje serce raz bije za wolno, raz za szybko – skarżyła mi się. Po badaniu stetoskopem klatki piersiowej i obejrzeniu jej wyników badań zaczęłam rozmowę:

Reklama

– Widzę, że ma pani aż 230 mg/dl cholesterolu całkowitego, w tym aż 160 mg/dl cholesterolu LDL, czyli tego złego! To zdecydowanie za dużo... A przecież norma cholesterolu całkowitego wynosi 150-190 mg/dl, a LDL – poniżej 135 mg/dl. Czy zawsze u pani tak było?

– Pół roku temu miałam tego cholesterolu całkowitego jeszcze więcej, bo aż 300 mg/dl. Ale teraz schudłam, zaczęłam jeść dużo warzyw i owoców. Zrezygnowałam z tłuszczów zwierzęcych, jem mniej smażonego lub duszonego mięsa, a także tłustych wędlin. – Czy pani pali? A może uprawia jakiś sport?

– Dlaczego pani pyta? – Bo ruch obniża cholesterol, a papierosy odwrotnie, bardzo go podnoszą. – Rzeczywiście, jeszcze niedawno paliłam, ale już przestałam. Ale nie mam czasu na ćwiczenia i właściwie nie jestem aktywna fizycznie.

Dlatego cholesterol nadal jest za wysoki

Ma pani tzw. żółtaki płaskie powiek, żółtawe plamki wokół oczu. To złogi cholesterolu, które odkładają się na skórze. – Z czego bierze się taki nadmiar cholesterolu?

– Najważniejszym czynnikiem jest nieprawidłowy sposób odżywiania się. Głównym winowajcą jest dieta obfitująca w tłuszcze zwierzęce (masło, smalec), czerwone mięso, pełnotłusty nabiał. A także produkty z mąki pszennej, cukier, słodycze, słone przekąski.

Dostarczają one złego cholesterolu, nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów z grupy trans, co zwiększa jego stężenie we krwi. – To cholesterol jest dobry i zły? – Tak. Dobry, czyli HDL, ma za zadanie obniżać poziom złego cholesterolu LDL, który odkłada się w tętnicach i powoduje miażdżycę.

Jeśli dobrego cholesterolu jest mało, nie redukuje on złego cholesterolu. Dzieje się tak, gdy w diecie brak tłuszczów roślinnych (margaryn, oleju, oliwy), ryb, orzechów, pestek słonecznika, dyni. – A co jeszcze zwiększa poziom złego cholesterolu?

– Stres i skłonności genetyczne. W organizmie brakuje wtedy tzw. odpowiednich receptorów, czyli wyspecjalizowanych komórek, które wychwytują i wiążą cholesterol, aby go przetransportować do wątroby i nadnerczy. Jeśli ten system nie działa, cholesterol krąży we krwi i odkłada się w naczyniach krwionośnych. Powoduje miażdżycę, choroby serca i mózgu.

– Czyli jestem skazana np. na zawał albo udar? – Ależ nie! Przepiszę pani lek z grupy tzw. statyn, który obniża poziom cholesterolu. Dawkę ustalimy metodą prób i błędów. Jeśli jeden preparat (tzw. monoterapia) nie pomoże, wzmocnimy go drugim lekiem. Na przykład takim, który wiąże kwasy żółciowe i substancje hamujące wchłanianie cholesterolu.

– Słyszałam, że są nowe, skuteczne leki. Czy tak? – Ostatnio pojawiły się nowo czesne preparaty – przeciwciała monoklonalne. Podaje się je w zastrzykach raz na tydzień lub na dwa tygodnie. Uzupełniają one terapię u osób ze skłonnościami genetycznymi, którym statyny nie pomagają lub nie mogą ich zażywać.

W niektórych przypadkach możliwe jest też leczenie zabiegowe. Podłącza się wtedy daną osobę do filtra, dzięki któremu mechanicznie odciąga się cholesterol z krwi. Ale pani to nie dotyczy. Znajduje się pani w grupie osób, które stanowią większość, bo ponad 50 proc., których skutecznie leczy się statynami.

– Czy to wystarczy? – Niestety, nie. Kurację leka mi trzeba wspierać dietą i aktywnym trybem życia. Zalecam więc więcej ruchu. Chodzi o intensywny, godzinny wysiłek minimum trzy razy w tygodniu. – Co to znaczy „intensywny”? – Taki, przy którym się pani zasapie. Może to być np. naprawdę szybki marsz (np. z kijkami, czyli nordic walking), bieg czy jazda na rowerze.

Zdjęcie

/Mat. Redakcyjne
/Mat. Redakcyjne

Przeciążone serce

Nadmiar cholesterolu odkłada się w naczyniach krwionośnych i powoduje otłuszczenie serca. Tkan ka tłuszczowa rozrasta się, wni ka w głąb serca, osłabia ścianki i uniemożliwia jego pracę.

Zwięk sza się ryzyko jego niedokrwie nia i niewydolności. Blaszki miaż dżycowe utrudniają krążenie docierającej do niego krwi. Mogą zamknąć jedno lub kilka naczyń w sercu i dochodzi do zawału.

Zdjęcie

/Mat. Redakcyjne
/Mat. Redakcyjne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:Jem | LDL | miażdżyca | poziom cholesterolu | nadmiar | stres | HDL

Zobacz również

  • Moja żona zemdlała w czasie świąt. Lekarz pogotowia stwierdził arytmię. Czy to poważna choroba? Czy żonie grozi zawał? Nazwą arytmii określa się zaburzenia rytmu serca. Gdy przyspiesza ono do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.