Reklama
  • Wtorek, 22 listopada 2016 (11:00)

    To ważne dla serca!

Choroby układu krążenia to już w Polsce epidemia. A przecież nasz styl życia i sposób odżywiania mogą w dużej mierze im zapobiec. Trzeba tylko trzymać się zasad.

Gdy nagle spada Twoja kondycja fizyczna i z trudem wchodzisz na pierwsze piętro, choć do tej pory nie było to dla Ciebie problemem, trzeba zbadać serce i wreszcie o nie zadbać.

Na początek zacznij od diety. Aby uchronić się przed niebezpieczeństwem zawału, trzeba unikać żywności obfitującej w tłuszcze trans, tłuszcze nasycone i cholesterol (poziom cholesterolu LDL powinien utrzymywać się poniżej 70 mg/dl), które za tykają tętnice. Dieta dobra dla serca to najlepsza profilaktyka chorób układu krążenia.

Twój plan zmian: tego unikaj

Reklama

Ogranicz nienasycone kwasy tłuszczowe trans, które są obecne w wysoko przetworzonych produktach, w mięsie (zwłaszcza w wołowinie i baraninie) oraz w nieświeżych tłuszczach używanych wielokrotnie. Tłuszcze trans, podobnie jak kwasy tłuszczowe nasycone, podwyższają stężenie złego cholesterolu LDL.

Ogranicz nasycone tłuszcze zwierzęce. Czyli unikaj masła, smalcu, tłustej śmietany, żółtego sera, tłustych wędlin wieprzowych i wołowych, słoniny, boczku, czerwonego mięsa.

Staraj się używać jak najmniej soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i podnosi ciśnienie. Nie powinno się jej jeść więcej niż 1 łyżeczkę, ale trzeba pamiętać, że jest ona obecna niemal we wszystkich produktach, które spożywamy każdego dnia.

Ogranicz cukier, ciasta i słodycze. Jego nadmiar nie tylko prowadzi do otyłości, ale również podnosi ciśnienie, zwiększa poziom trójglicerydów, szkodzi sercu i układowi krążenia. Dlatego zredukuj do minimum słodkie napoje gazowane, sztucznie słodzone soki czy słodkie herbaty mrożone. To samo dotyczy wszystkich łakoci.

Unikaj alkoholu. Regularne picie podnosi ciśnienie tętnicze. A ochronne działanie czerwonego wina dotyczy tylko 1 lampki (125 ml) dziennie! Oczywiście do tego potrzebna jest także aktywność fizyczna oraz dieta uboga w tłuszcze nasycone.

Dieta + ruch

Zmiany w menu to za mało. Trzeba do tego jeszcze dołączyć codzienną aktywność fizyczną. Ruch zwiększa objętość krwi, poprawia przemianę materii i wpływa na uelastycznienie naczyń krwionośnych. Ale jeśli do tej pory raczej nie byłaś typem kozicy, zacznij od dłuższych spacerów czy chodzenia z kijkami. Nagły zryw i forsujący trening może prze ciążyć organizm.

To możesz jeść

Kardiolodzy uznali, że najlepszy dla serca jest sposób odżywiania stosowany przez mieszkańców krajów śródziemnomorskich. Dlatego jedz dziennie dwie łyżki oliwy z oli wek, np. dodając do sałatek, smażenia.

U podstaw Twojego jadłospisu powinny leżeć: ciemne pieczywo, ziarna zbóż, brązowy ryż, kasze. Tuż za nimi ważną rolę odgrywają owoce i warzywa oraz ryby morskie. Te ostatnie jedz przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Komu grozi zawał?

Jeśli chorujesz na nad ciśnienie tętnicze, masz wysoki poziom cholesterolu, cierpisz na otyłość czy cukrzycę oraz prowadzisz siedzący tryb życia i żyjesz w ciągłym stresie, to ryzyko zawału staje się większe. A wtedy koniecznie musisz zmienić dietę i zacząć więcej się ruszać.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Jak wygląda badanie i przygotowanie do niego? Ultrasonografia wewnątrzwieńcowa jest badaniem inwazyjnym, dlatego nie można jej traktować jako badania przesiewowego. Polega na wprowadzeniu do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.