Reklama
  • Środa, 13 lipca 2016 (15:00)

    Warzywa, które pomagają w chorobach serca

Serce to maszyna doskonała. Wykonuje ponad 100 tysięcy uderzeń na dobę, pompując krew do naczyń krwionośnych. Ale nawet tak dobry organ z powodu stresu, braku odpoczynku, ruchu czy złej diety może niedomagać.

Szczególnie groźne dla serca jest nadciśnienie. Prowadzi m.in. do zawału i udaru mózgu. Sercu szkodzi też zbyt wysoki poziom złego cholesterolu (substancji tłuszczowych). Przyczynia się on do zawału serca, udaru mózgu oraz miażdżycy.

Reklama

Choroby układu krążenia są w dużej mierze skutkiem niewłaściwego odżywiania, obfitującego w czerwone mięso, cukier i tłuszcze zwierzęce. Aby więc pomóc sercu, należy zmienić jadłospis.

Cudowna moc błonnika

W diecie dbających o serce powinny znaleźć się głównie produkty bogate w błonnik, czyli warzywa, owoce, gruboziarniste pieczywo, kasze, ryż niełuskany, a przede wszystkim rośliny strączkowe.

Szwedzcy naukowcy udowodnili bowiem, że błonnik pomaga w utrzymaniu zdrowej masy ciała, zmniejszeniu poziomu złego cholesterolu we krwi, przeciwdziała nadciśnieniu.

Spożywanie już 25 gramów błonnika dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca o 40 proc.

Kolorowa dieta

Najlepsze źródło błonnika, a zarazem witamin oraz minerałów to warzywa i owoce. Szczególnym sprzymierzeńcem serca są czereśnie. Zawierają w 100 g aż 275 mg potasu, który, usuwając z organizmu nadmiar soli, dobroczynnie wpływa na układ krążenia.

Tuż obok są wiśnie, które zapobiegają zapaleniu naczyń krwionośnych.

Na uwagę zasługuje także brukselka. Jest bogata w wapń odpowiadający za pompowanie krwi do narządów i tkanek. Zawiera też magnez, który rozszerza tętnice i chroni przed zawałem oraz sód, który wraz z potasem reguluje ciśnienie.

Warto wiedzieć

Czosnek i cebula obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a przez to zapobiegają miażdżycy. Podobne działanie mają jabłka, białe skórki pomarańczy, awokado, oregano czy bergamotka. Zaś popularna kapusta obniża ciśnienie krwi.

Wróg cholesterolu

Nalewka z czosnku: zetrzyj na tarce 15 dag czosnku, dodaj 10 dag żurawiny, zalej 500 ml wódki 40 proc. Zostaw w zamkniętej butelce na 5 dni. Przecedź, przelej do butelek i trzymaj w lodówce.

Jeśli nalewka będzie stać w temperaturze pokojowej, użyj spirytusu 70 proc. Pij 2-3 razy dziennie po 5-20 kropli rozpuszczonych w 1/4 szklanki mleka lub kefiru. Po miesięcznej kuracji zrób 2-3 tygodnie przerwy, po czym dalej stosuj leczenie.

Soki i koktajle

W świeżych sokach z warzyw i owoców znajdują się łatwo przyswajalne cukry, tłuszcze nienasycone, białka, witaminy, a także enzymy oraz mikro- i makroelementy. Substancje te już 15-20 minut od spożycia docierają do krwi, a wraz z nią rozprowadzane są do komórek i tkanek.

Twoje serce lubi szczególnie sok z warzyw mieszanych: marchewki, czerwonego buraka i ogórka albo marchewki i szpinaku. Mieszaj je w dowolnych proporcjach.

Miód pokrzywowy

Pokrzywa nie tylko reguluje ciśnienie, oczyszcza krew z toksycznych związków, ale też pobudza produkcję czerwonych ciałek. Transportują one tlen do wszystkich komórek organizmu. Twoje serce wtedy lżej pracuje. Jeśli połączysz ją z miodem, powstanie cudowny „zielony eliksir”.

Oto, jak go zrobić:

W maju (przed kwitnieniem) lub pod koniec lata, gdy wyrosną młode pokrzywy, nazbieraj ich kilka garści. Opłucz, pokrój, zmiel w maszynce do mięsa i wyciśnij sok. Wymieszaj go z płynnym miodem w proporcji 1:1. Przelej do słoiczków i przechowuj w lodówce. Jak stosować? Łyżkę miodu rozpuść w 1/2 szklanki wody i pij codziennie na czczo.

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Moja żona zemdlała w czasie świąt. Lekarz pogotowia stwierdził arytmię. Czy to poważna choroba? Czy żonie grozi zawał? Nazwą arytmii określa się zaburzenia rytmu serca. Gdy przyspiesza ono do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.