Tygodniowy plan dietetyczny na obniżenie cholesterolu

Wysoki poziom cholesterolu we krwi może okazać się bardzo niebezpieczny, gdyż zwiększa ryzyko zachorowania na choroby wieńcowe. Cholesterol we krwi obniżyć można przede wszystkim przy wykorzystaniu do tego leków. Najważniejsza jest jednak aktywność fizyczna oraz zdrowa dieta. Co jeść, aby zmniejszyć cholesterol?

Prawidłowy poziom cholesterolu

Zbyt wysokie stężenie cholesterolu LDL („złego” cholesterolu), a więc tak zwaną hipercholesterolemię spotyka się u osób, które spożywają produkty bogate w tłuszcze zwierzęce. Wysoki poziom trójglicerydów związany jest natomiast z dietą obfitującą w kalorie i duże ilości cukru, co powoduje też występowanie otyłości brzusznej.

Właściwy poziom cholesterolu we krwi powinien wynosić:

* cholesterol całkowity i trójglicerydy — poniżej 200 mg/dl,
* „zły” cholesterol LDL — poniżej 135 mg/dl,
* „dobry” cholesterol HDL — powyżej 58 mg/dl u mężczyzn i 66 mg/dl u kobiet

Dieta na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów

Dieta na cholesterol przepisy ma bardzo różne. Osoby, które chcą obniżyć jej poziom, mogą jeść zdrowo, a przy tym smacznie. Oto zestawienie tygodniowego planu żywieniowego na obniżenie poziomu cholesterolu.

PONIEDZIAŁEK

* śniadanie: sałatka z łososiem, 2 kromki pieczywa razowego
* drugie śniadanie: sałatka z ogórka, pomidora i plastra sera feta skrapiana octem jabłkowym
* obiad: pierś z kurczaka, 2 średnie ziemniaki, mizeria z ogórka zielonego
* podwieczorek: miseczka jagód z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, garść orzechów laskowych
* kolacja: kromka pieczywa posmarowana Benecolem, 2 plasterki szynki z kurczaka z pomidorem, szklanka soku warzywnego

WTOREK

* śniadanie: serek wiejski 3%, 2 kromki pieczywa razowego z Benecolem
* drugie śniadanie: salaterka czerwonych porzeczek, garść orzechów
* obiad: barszcz czerwony, gotowane udko z kurczaka, surówka z selera surowego
* podwieczorek: szklanka soku warzywnego, wafel ryżowy z 2 plasterkami szynki z indyka
* kolacja: sałatka jarzynowa

ŚRODA

* śniadanie: 2 kromki pieczywa razowego z Benecolem, pomidor z ziołami i natką pietruszki, 4 plasterki szynki z indyka, szklanka niesłodzonego soku
* drugie śniadanie: szklanka soku pomidorowego, 2 wafle ryżowe, 2 plasterki szynki z indyka
* obiad: zupa pomidorowa z makaronem zabielana jogurtem greckim, 5 kotlecików sojowych, 2 średnie ziemniaki, surówka
* podwieczorek: starta marchewka z jabłkiem, kilka rozdrobnionych orzechów laskowych
* kolacja: 2 kromki pieczywa razowego z chudym twarożkiem, szklanka soku wielowarzywnego

CZWARTEK

* śniadanie: 2 kromki pieczywa razowego z Benecolem, 4 plasterki szynki z kurczaka, rzodkiewka
* drugie śniadanie: sałata lodowa z rzodkiewkami skropiona oliwą z oliwek
* obiad: udko gotowane bez skóry, ryż brązowy, mrożona fasolka szparagowa, szklanka soku grejpfrutowego
* podwieczorek: kromka pieczywa razowego z pasztetem sojowym, ogórek kiszony.
* kolacja: sałatka wielowarzywna, kromka pieczywa razowego z plastrem chudego białego sera

PIĄTEK

* śniadanie: bułka grahamka z 2 łyżeczkami niskosłodzonego dżemu, 2 łyżeczki gorzkiego kakao
* drugie śniadanie: gruby plaster chudego białego sera z dodatkiem jogurtu i kiszonego ogórka, kromka pieczywa razowego
* obiad: talerz zupy warzywnej z brukselką, kasza gryczana z duszonymi pieczarkami
* podwieczorek: porcja galaretki z truskawkami
* kolacja: sałatka z sałaty lodowej, ugotowany filet z indyka

SOBOTA

* śniadanie: szklanka mleka sojowego, 3 łyżki musli, kromka pieczywa razowego z Benecolem, łyżka dżemu niskosłodzonego
* drugie śniadanie: pomarańcza z jogurtem naturalnym
* obiad: filet z morszczuka, 2 średnie gotowane ziemniaki, surówka, szklanka kompotu z jabłek
* podwieczorek: deser sojowy
* kolacja: tuńczyk z wody, 2 łyżki kukurydzy, ogórek kiszony, kromka pieczywa razowego

NIEDZIELA

* śniadanie: 3 łyżki musli z jogurtem naturalnym 0 procent, kromka pieczywa razowego posmarowana margaryną i pomidorem
* drugie śniadanie: 2 kromki pieczywa żytniego z 2 plastrami chudego białego sera i sałatą
* obiad: zupa kalafiorowa z dodatkiem ziemniaków, ryba z pieca z kuskusem, szklanka soku z grejpfruta
* podwieczorek: 2 jabłka pieczone z 2 łyżeczkami dżemu
* kolacja: kromka pieczywa razowego posmarowana Benecolem, 2 plasterki szynki z indyka, rzodkiewka

Skoro wiecie już, co jeść, żeby obniżyć cholesterol, warto zmienić swoje nawyki żywieniowe. Należy jednak pamiętać o tym, że dieta bez cholesterolu również jest szkodliwa. Najważniejsze więc, aby do organizmu dostarczać cholesterol HDL kosztem LDL.

Dodaj komentarz