Zdrowotny wpływ tłuszczów roślinnych na serce

Wiele mówi się dziś o cholesterolu, który dzieli się na „zły” LDL oraz „dobry” HDL. Zbyt wysokie stężenie LDL może prowadzić do rozwoju miażdżycy czy choroby wieńcowej serca, a w konsekwencji zawału czy udaru mózgu. Dlatego tak ważne jest spożywanie odpowiednich tłuszczów.

Tłuszcze nasycone

Błędem jest dieta bogata w tłuszcze nasycone, a więc tłuszcz laurynowy, mirystynowy, palmitynowy i stearynowy. Wszystkie poza ostatnim podwyższają stężenie cholesterolu LDL. W związku z tym warto je ograniczać, dostarczając do organizmu jak najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdują się one w takich produktach jak masło, sery, mięso, wędliny, smalec czy olej kokosowy i palmowy. Dlatego też te produkty z diety należy wyeliminować w jak największym stopniu.

Tłuszcze TFA

Czy kwasy tłuszczowe nasycone są zdrowe? Jak wspomniano wyżej nie i należy ich unikać. Budowa kwasów tłuszczowych pokazuje, że mogą one stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Podobnie wygląda to w przypadku tłuszczów trans (TFA), które zwiększają stężenie cholesterolu LDL, zmniejszając jednocześnie stężenie HDL. Te tłuszcze powstają w wyniku utwardzania olejów roślinnych, jak również w żołądku krów czy owiec.

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

Dieta bogata w tłuszcze powinna zawierać tłuszcze wielonienasycone, a więc kwasy tłuszczowe omega-3, kwasy tłuszczowe omega-6 oraz kwasy tłuszczowe omega-9. Właśnie te tłuszcze powinny znaleźć się w diecie osób, które mają problemy ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Wykazują one działanie przeciwzapalne, jak również korzystnie wpływają na stężenie cholesterolu we krwi.

Szczególnie dobrze wypadają tutaj kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Co to jest omega-3? Tak więc do tej grupy tłuszczów zaliczyć można pomagający w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi kwas alfa-linolenowy (ALA). Ponadto do rodziny tych tłuszczów zaliczane są kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które korzystnie oddziałują na pracę serca.

Co zawiera omega-3? Produkty bogate w tego typu kwasy tłuszczowe znaleźć można w algach morskich, owocach morza, tłustych rybach, miękkich margarynach kubkowych czy oleju rzepakowym. Dzienne zapotrzebowanie na omega-3 to minimum 1,5 g dziennie. Z kolei kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6 znajdują się w olejach roślinnych, a mianowicie oleju słonecznikowym, kukurydzianym i sojowym. Prawidłowo skomponowana dieta powinna mieć stosunek kwasów z rodziny omega-6 do omega-3 w postaci od 2:1 do 4:1. Pozostają jeszcze jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9. Najważniejszy jest tu obniżający stężenie złego cholesterolu kwas oleinowy, który znajduje się w oleju rzepakowym czy oliwie z oliwek.

Jakie tłuszcze jeść?

Charakterystyka tłuszczów pokazuje więc wyraźnie, że zdrowotne korzyści płyną z ograniczenia w diecie tłuszczów nasyconych i wyeliminowaniu tłuszczów trans. Zastąpić należy je nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, a więc tymi pochodzenia roślinnego. Badania ukazują, że zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych i TFA przy zastąpieniu ich jednonienasyconymi oraz wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi zmniejszenia ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Skoro wiecie już jakie tłuszcze są zdrowe, warto raz jeszcze przyjrzeć się swojej diecie pod tym kątem i o ile to konieczne, zmienić nawyki żywieniowe wprowadzając do diety tłuszcze korzystnie wpływające na serce i cały układ krwionośny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *